Rodzaje pizzy
Obecnie znajduje się wiele rodzajów pizz z przeróżymi dodatkami.Przedstawie kilka z nich.
Pizza neapolitańska
Oryginalna pizza neapolitańska jest wytwarzana z lokalnych składników takich jak:
*pomidory San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza
*Mozzarelli która jest robiona z mleka krów wypasanych na bagnach Kampanii i Lazio w półdzikich warunkach.
*Mąka musi być typu 0 lub 00 (ewentualnie mieszanką tych dwóch rodzajów)
*Ciasto jest wytwarzane z użyciem neapolitańskich drożdży lub drożdży browarnianych. Aby uzyskać najlepszą jakość, zastosowana mąka powinna być wysoko proteinowa (bardziej nadaje się do tego celu mąka chlebowa niż tortowa). Ciasto powinno być wyrabiane ręcznie lub z użyciem wolnoobrotowego miksera. Gdy ciasto wyrośnie, powinno zostać uformowane tylko rękami, bez użycia wałka lub innych przyrządów mechanicznych. Grubość ciasta nie może przekraczać 3 mm.
Pizza musi być pieczona przez 60-90 sekund w temperaturze 485 °C w piecu opalanym drewnem dębowym. Po wypieczeniu powinna być chrupiąca, krucha i aromatyczna. Pizza neapolitańska ma status "gwarancji tradycyjnego specjału" we Włoszech. Status ten ogranicza jej podawanie do trzech wariantów:
-pizza marinara, która zawiera pomidory, czosnek i oregano oraz oliwę z pierwszego tłoczenia (większość pizzerii w Neapolu dodaje do tego rodzaju również bazylię);
-pizza Margherita, zawierająca pomidory, plasterki mozzarelli, bazylię oraz oliwę z pierwszego tłoczenia;
-pizza Margherita extra, która zawiera pomidory, mozzarellę z Campanii (w okrągłych plasterkach), bazylię oraz oliwę z pierwszego tłoczenia.
.
Pizza typu Lazio
Dostępna w wielu częściach Włoch jako pizza na wynos o grubości ciasta od 1 do 2 cm (taka pizza jest zazwyczaj pieczona w kuchenkach elektrycznych) oraz jako pizza serwowana w restauracjach (posiada cieńszy placek, wypiekana jest na ogół w piecach opalanych drewnem).Do odmian pizzy typu Lazio należą:
*pizza romana (pomidor, ser mozzarella, anchois, olej oraz oregano),
*pizza viennese (pomidory, kiełbaski, ser mozzarella, oregano, olej),
*pizza capriccioso (pomidor mozzarella, , pieczarki, szynka gotowana, karczochy, oliwki, olej),
*pizza quattro formaggi (pomidory, mozzarella, stracchino, gorgonzola, fontina),
*pizza quattro stadion (zawiera takie same składniki jak pizza capriccioso, ale się ich nie miesza).
Pizza sycylijska
Powstała w Palermo na Sycylii, ma grube ciasto o prostokątnym kształcie. Do jej podstawowych składników należy:
-sos pomidorowy,
-ser pecorino (włoski ser wykonany z mleka owczego).
-często dodaje się także kawałki anchois.
Jej składniki są zatopione w cieście. W Stanach Zjednoczonych ta odmiana pizzy, która jednakże uległa pewnym modyfikacjom, jest niezwykle popularna zwłaszcza w miejscach takich jak: Greater Boston , Connecticut , New York i New Jersey oraz Utica, gdzie wpływy włoskie są szczególnie silne.
Pizza biała
Nie zawiera tradycyjnego sosu pomidorowego, który został zastąpiony sosem białym, tworzonym najczęściej na bazie pesto lub mleka. W Rzymie określenie pizza biała dotyczy zapieczonego chleba z dodatkiem soli, oliwy, czasami liśćmi rozmarynu.
.~*~.
Komentarze